Diyabet kalbin düşmanı

Diyabet, damar duvarlarını direkt ve kan yağlarını ters yönde etkilemesi nedeniyle damar sertliğine yol açıyor. Yüzde 70’inde damar sertliği görülen diyabetlilerin bu yüzden kalplerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.
Diyabet diğer adıyla şeker hastalığı olanların kalplerine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü diyabetli hastaların yüzde 70’e yakın kısmında damar sertliğine bağlı sorunlar ortaya çıkıyor. Florence Nightingale Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Vedat Aytekin diyabetin, damar duvarlarını direkt ve kan yağlarını ters yönde etkilemesi nedeniyle damar sertliğine yol açan en önemli faktörlerden biri olduğunu dile getirdi. Kalp damarlarındaki daralma ve tıkanmaların, hastalarda çoğunlukla göğüs ağrısı şeklinde ortaya çıktığını söyleyen Aytekin, koroner damarlarda darlık oluşumunu kolaylaştıran risk faktörleri olduğuna dikkat çekerek, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kilo ve sigara kullanımının bu risk faktörlerinin başında geldiğini belirtti.

Beslenme şekline dikkat

Koroner damar hastalarında diyabet ya da diyabete eğilim görüldüğünü vurgulayan Aytekin, “Diyabetli bir hastada var olan kalp damar tıkanıklığı tedavi edilmediği ya da tedavide geç kalındığı taktirde, miyokard infarktüsü, kalp yetersizliği gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Diyabetli koroner damar hastalarında, daralma ve tıkanmalar daha da inatçı olabilir. Darlıkların, kalp damarlarındaki yerleşim yeri ve derecesi yapılacak tedaviyi belirlemektedir. Yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen bu darlıkların tedavisi, balon anjioplasti ve stent uygulaması ile yapılabilir. Stent uygulaması ile balon işlemleri artık yüzde 99 başarı ile tamamlanıyor” şeklinde konuştu. Diyabetli hastalarda yaşanan en büyük sorunun stent takılan damarın tekrar tıkanması olduğunu ifade eden Aytekin, son yıllarda ilaç salınımlı stentlerin kullanıma girmesiyle bu konuda büyük ilerleme kaydedildiğini ve tekrarlama olasılığının önemli bir ölçüde azaltıldığını söyledi. Beslenme ve spor alışkanlıklarının damar tıkanıklığı üzerinde çok önemli etkileri olduğunu vurgulayan Aytekin, sebze ağırlıklı ve hayvani yağlardan uzak bir beslenme önererek, düzenli spor yapılmasının damar tıkanıklığının önlenmesinde çok önemli katkıları olduğunu belirtti. Damar tıkanıklığının en yaygın olarak görüldüğü yaş grubunun 60 yaş ve üzeri olduğunu ifade eden Prof.Dr. Aytekin, “Belirli bir yaş üzerinde en iyi spor uzun yürüyüşlerdir. Damar tıkanıklığı erkeklerde daha sık görülüyor ancak 40 yaş üzerinde bu fark azalmaya başlıyor ve 60 yaş üzerinde ise erkek ve kadınlarda eşit oranda görülüyor” dedi.